Nieuwsbrief 2
Gepubliceerd op 01-12-2022Hallo allemaal,
Zie hier onze tweede Musi-CI nieuwsbrief.
Goed nieuws: nadat we met een eerste subsidie de Musi-CI training konden starten, hebben we nu 2 mooie subsidies gekregen om Musi-CI een stap verder te brengen. Allereerst kunnen we een Musi-CI Toolbox ontwikkelen en de Melody Game verbeteren. De Toolbox wordt een online gereedschapskist voor CI-revalidatie, waarin je informatie kan vinden over muziek met CI en oefen-games om muziek luisteren te oefenen. Ik hoop dat er ook mogelijkheden om spraak te oefenen in komen.
Daarnaast hebben we van ZonMw opnieuw subsidie gekregen, waarmee we trainer-scholing kunnen gaan ontwikkelen, zodat er meer Musi-CI trainers komen.
Vraag: voor de ontwikkeling van Musi-CI trainer-scholing zijn wij op zoek naar samenwerking met CI-dragers met een muzikale achtergrond. Kunnen jullie ons met mensen in contact brengen? Dan graag een reactie op deze mail.
Dankzij deze subsidies kunnen we nu een aantal werkgroepen opstarten.
- Verbeteren van de Melody Game
- organiseren van een muzikale inspiratie dag
- oprichten van een werkgroepje “hoe informeren we de audioloog/audiologisch medewerker hoe muziek voor CI-dragers klinkt”
- De MELODY GAME
We gaan in december informatie en feedback vragen aan alle deelnemers die er al mee gewerkt hebben in de groepen van najaar 2020, 2021 en 2022. Zodra er in het voorjaar een nieuwe versie gemaakt is, krijgen jullie hierover uitgebreid bericht. Dan kan je er ook mee gaan spelen. - Organiseren van een MUZIKALE INSPIRATIE (MID)DAG.
Het doel van zo’n bijeenkomst is met muziek bezig zijn, uitwisselen van muzikale ideeën, elkaar inspireren om met muziek bezig te blijven, ontmoeten en van elkaar leren. Denk er vast eens over. Heb je al ideeën? Stuur een antwoord op deze mail. We starten een werkgroep in februari. - WERKGROEP ‘hoe vertel ik mijn audioloog/audiologisch medewerker wat ik hoor met muziek?’
- Hoe kunnen we vertellen wat we horen en wat we nodig hebben als we muziek luisteren?
- Hoe kan je uitleggen hoe het klinkt – welke woorden kan je daarvoor gebruiken?
- Kan je muziekvoorbeelden gebruiken bij de afstelling van het CI?
- Bij het afstellen van het CI wordt het luisteren naar muziek niet mee genomen. Ook niet als je het CI al een wat langere tijd draagt..
- Heeft een muziekstand in het CI voordelen?
- Hoe kunnen we een geschikte ruimte creëren waarin je het muziek-geluid met je CI op een goede manier kan testen? Nu gebeurt de afstelling van het CI in kleine ruimtes zonder galm, waar geen goede muziekinstallatie of een instrument (piano) beschikbaar zijn, terwijl de omgeving mede bepalend is voor hoe geluid overkomt.
- Kan je het CI zelf (deels) afstellen als de basisinstelling hetzelfde blijft?
Wie wil hierover in gesprek in een groepje CI-dragers? De uitkomsten kunnen we bespreken met audiologen. Wij kennen er al een paar die daar belangstelling voor hebben. Uiteindelijk kunnen we de uitkomsten beschikbaar maken voor CI-dragers en CI-teams.
Heb je interesse in een van boven genoemde werkgroepen; meld je aan door te antwoorden op deze mail. We horen graag van je!
EURO-CIU
EURO-CIU is de Europese Vereniging van gebruikers van cochleaire implantaten. Ze behartigen op Europees niveau onze belangen. Heb je belangstelling, kijk dan eens op https://eurociu.eu/. Het kan interessant zijn elkaar op de hoogte te houden van hun evenementen.
Het congres was dit jaar in Rotterdam (11.11.22). Het was een interessante bijeenkomst met boeiende sprekers, waarvan enkelen zelf met een CI. Goed om te horen wat de ontwikkelingen op CI-gebied in Europa zijn. Het zou fantastisch zijn als bij een volgend symposium, mede dank zij jullie inbreng en bijdragen, een presentatie over de eerste uitkomsten van Musi-CI kan worden gegeven.
Nieuwe groepen in 2023
In het voorjaar van 2023 starten we in februari weer met de Musi-CI training. Zegt het voort!
TIJD voor MUZIEK.
Deze keer een muzikale suggestie van Joke. Het is het kerstliedje Little Drummer Boy, gezongen door Pentatonix, een groepje van 4 mannen en 1 vrouw. Het slagwerk van de kleine Drummer Boy maken ze (in elk geval grotendeels) met hun mond. Dit klinkt voor mij als een mooi effect. De samenklank van de stemmen vind ik ook mooi en het ‘ratta panpan’ kan ik steeds goed verstaan. https://www.youtube.com/watch?v=qJ_MGWio-vc
Er staat aan de rechterkant een heleboel kerstmuziek, zodat je zeker verder kan klikken op zoek naar andere (kerst)muziek.
We wensen jullie alvast mooie kerstdagen en een goed begin van 2023 toe.
Hartelijke groet,
Teeja, Ingeborg, Hessel en Joke